Expositie

Foto: Maarten van ’t Hof

Zaterdag rond vier uur vond in Galerie Arsis in de St. Annastraat in Bergen op Zoom de opening plaats van de duo expositie ‘Voorbij de horizon’ van Mireille Corsten en Hans Timmermans.

Voor Mireille Corsten en Hans Timmermans is schilderen een meditatief proces waarin ze die stilte kunnen opzoeken. Van daaruit komen beelden gaandeweg tevoorschijn. Een innerlijke reis van ont-dekken waarbij alle overbodige ballast over boord wordt gezet. Tijdens deze tocht, ontstaat ruimte om tot een essentie te komen die zich vertaalt in een schilderij.

Sinds een aantal jaren delen zij samen het leven, een atelier en de fascinatie voor de samenhang tussen kunstzinnig werken en bewustwordingsprocessen.

Deze fascinatie wordt zichtbaar in hun schilderijen en in het werk met mensen, in de vorm van het geven van onderwijs, schildercursussen en coaching.

De opening

Bij de opening van de expositie verzorgde Mireille een performance, een dans met sjaals die afgedaan werden. het is symbolisch voor haar manier van schilderen. Ze zegt zelf “Tijdens het schilderen pel ik als het ware lagen van mezelf af. Mijn vooroordelen, mijn verwachtingen, de belemmerende overtuigingen en de jas met dagelijkse plichten, ik laat ze allemaal van me afglijden.”

De opening werd samen met Hans gedaan, waarbij de openingshandeling het doorknippen van een stropdas van hans was.

Mireille

Hoewel Mireille al lang schildert is haar schilder carrière in 2013 in een hogere versnelling. Mireille heeft een opleiding gevolgd als kunstzinnig dynamisch coach en Vedic Art Teacher.  Vedic Art is Dat is een ervaringsgerichte methode voor mensen om bij hun eigen creativiteit te komen en tijdens dat proces te  leren over hoe ze omgaan met obstakels in hun leven, die ze van vrij creatief werken afhoudt.

Hans

Hans is naast schilder ook componist en muziektechnoloog. Hij schildert sinds 1974 en was sinds 1985 als hoofddocent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn compositieonderwijs omvatte o.a. onderwijs in creatieve processen, referentiekaders, repertoires en waarneming. Na zijn pensionering in 2017 werkt hij als o.a. componist, muziek- en piano-docent en als coach voor beginnende kunstenaars.

Foto’s en informatie: Maarten van ’t Hof